Ajándék

Eger első különlegesen édes

késői szüretelésű bora

Ajándék

Eger első különlegesen édes

késői szüretelésű bora

Hogyan született a bor?

Ifj. Lőrincz György – a bor készítőjének- gondolatai

A St.Andrea Ajándék egy olyan bor, ami hatalmas ajándék az életemben. Ezért is kapta ezt a nevet. Régóta dédelgetett álmom volt, hogy egy nagyon különleges édes bort készítsek. Úgy érzem, hogy ha nem is minden évjáratban, de Egerben erre is van lehetőség, az izgalmas száraz fehér- és vörösborok mellett. Elképesztően áldott a borvidékünk! Remélem ez a bor, amit nem is készítettem, hanem inkább világra segítettem, be tudja ezt bizonyítani!

első próba

2013 óta dolgozom együtt édesapukámmal a családi vállalkozásunkban. Előtte több helyen gyűjtöttem tapasztalatokat: Tokaj, Ausztria és Új-Zéland. Ezek közül talán Tokaj volt a legnagyobb jelentőségű, hiszen ott döntöttem el végérvényesen, hogy abbahagyom a labdarúgást és szőlész-borász leszek. Szepsy Pista bácsi mutatta be nekem Magyarország első számú fehérboros vidékét és magával ragadott nem csak a száraz, hanem az édes borok világa is.

Ahogy hazatértem a szakmai gyakorlatról mondtam is édesapukámnak, hogy készítsünk édes bort. Először furcsán nézett rám, de végül is már a legelső évjáratomban megengedte, hogy kísérletezzek egy Hárslevelűvel. Azt hittem minden azonnal jön majd nálunk is a botrytis, az aszúsodás. Nem így lett. Kicsit csalódott is voltam, mert emberi gyarlóságomból kiindulva kicsit telhetetlen voltam, de végül is finom édes borunk lett, amit Kedves névre kereszteltem.

második próba

Aztán 2014-ben is nekifutottam. Itt már volt botrytis több fajtánál is. Szamorodni technológiával egybe szüretelve készítettem, de ez volt az az évjárat ami megmutatta, hogy mennyire nehéz műfaj az édes bor készítés. Nem sikerült abban a pillanatban megállítani az erjedést, amikor szerettem volna. Persze utólag látom hogy ennek a bornak ilyennek kellett lennie, és hála Istennek ezt a bort is szívesen kóstolják.

Elkészült az Ajándék

Végül elérkezett a 2015-ös évjárat. Kora ősszel a Hangács dűlő Hárslevelűjében elindult a botrytis. Száraz bornak kiválogattunk pár fürtöt, de lényegében a nagyját kint hagytuk és a Jó Istenre bíztuk, hogy lesz-e belőle valami vagy sem. November 19-én meglepődve tapasztaltam, hogy a komplett ültetvény beaszúsodott. Egyetlen ép fürt vagy bogyó sem volt a tőkéken csak aszúk. Leszüreteltük, lebogyóztuk és az innen leszedett Hárslevelű erjedő mustjában áztattam. 3 nap múlva préseltem. Saját kezűleg, egy kis kosaras víznyomásos préssel 10 órán keresztül! Ott ültem és figyeltem, ahogy lassan megjelennek az aranysárga cseppek. Végül 300 liter lett belőle.

 

9,5-ös alkoholnál megállítottam az erjedést. 240 gramm cukor maradt és egy 8-as sav. Ezután vásároltam egy Budapest Kádár 300 literes újhordót. Kalydy Andrásnak csak annyit mondtunk, mindegy hogy milyen hordót ad csak olyan legyen amilyet Szepsy Pista bácsi használ! Ebben a hordóban közel fél évet töltött el. Aztán letöltöttük, 0,375-ös kristály esszencia üvegbe!

 

691 palack készült Eger első 6 puttonyos aszú kategóriájú édes borából az egész földön!

Ajándék 2015

St.Andrea Ajándék, késői szüretelésű Hárslevelű 2015

Aszú technológiával készült bor a Hangács dűlőből, mely cc. fél éves érlelést kapott  egy 300  literes új zempléni tölgyfahordóban. Színe világos arany. Illatában a kajszi, a birs, a méz, a fehér szirmú virágok és a déli gyümölcsök kavalkádja. Ízében is a kajszi és a déli gyümölcsök dominálnak. Nagyon sűrű, azonban mégis elegáns édes bor, melyet igazán jó inni. A magas cukortartalom mellett határozott sav biztosítja a frissességet. A korty végén érezhető „riolitos tapadás” tovább gazdagítja az élményt. A bor nagyon összetett és koncentrált, nem csak egri viszonylatban okozhat meglepetést.

  • Szőlőfajta: Hárslevelű
  • Analízis: Alkoholtartalom: 8,7 %, Savtartalom: 8,3 g/l, Extrakt-tartalom: 57,8 g/l
  • Palackszám: 692 , Palackozva: 2016.09.01.
0

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

projekt