In Portré

Azért, hogy tanuljunk, fejlődjünk… megkérdeztük néhány kedves barátunkat…

Milyen egy igazán jó bor néhány szóban? 

Egy igazán jó bor az, amiből az ember szívesen inna még egy pohárral. Persze az mindig más, mert nyáron, egy gyümölcsös fehér, esetleg rozé, jó hidegen kiváló bor lehet. De félretéve a viccet, egy jó bor szép illatú, kellemes, behízelgő és harmonikus, olyan, amit az ember sokáig és nagy élvezettel forgat a szájában és sajnálja, hogy le kell nyelni.

Pár szó, amivel az Egri Borvidéket jellemeznéd?

Az Egri Borvidék az egyik nagy kedvencem és nem csak azért, mert közel van Debrecenhez és sok jó barátom lakik és készít szép borokat ott, hanem mert azt gondolom, hogy a hosszú érlelésű, nagy borok ideális hazája. A terroir és klíma olyan csodálatos találkozása ez a borvidék, amely szinte páratlan lehetőségekkel bír, ahol a határ a csillagos ég. Csak a borász lelkében megbújó isteni tudás szab határt annak, hogy milyen borok kerülhetnek ki erről a borvidékről.

Milyennek látod a St. Andrea borászatot?

Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolnom, hiszen nagyon elfogult vagyok. Nagyon sok köszönettel tartozom Lőrincz Andinak és Gyurinak, azért amit tudok az egri borokról. A St. Andrea számomra mérföldkő, útmutató a hitben és kemény, céltudatos munkában való feltétlen bizalomban. Nagyon örülök, hogy ilyen közelről láthatom azt az elkötelezett munkát, amely a pincészetnél folyik, azt a töretlen előre tekintést és bizakodást, amellyel a jövőbe néznek.

Melyik a legszebb évjárat, amire emlékszel a St. Andrea történetében? 

Életem egyik fontos pontja, talán azt is mondhatom, fordulópontja a 2003-as Napbor, amit 2005-ben volt szerencsém megkóstolni, feleségemmel, Évával együtt. Máig emlékszem a bor illatára, ízére, hálás vagyok az Istennek és természetesen Gyurinak, hogy megkóstolhattam. Nagyon szeretem a Merengő Bikavért, abból is a 2006-os és 2009-es évjáratot, de az igaz nagy élményt mégis egy 2007-es Áldás jelenti számomra ma, amit a télen bontottam fel, fantasztikus, érett, telt, kerek, gyümölcsös, harmonikus bor volt 12 évesen. Ezt tudja Eger, sohasem gondoltam volna, hogy évtizedes korban egy bor tud ilyen fiatal és kedves lenni. Semmikép nem szeretnék elmenni a Nagy-Egedről származó borok mellett, tudom, kóstoltam majd mindet, nagy borok már ma is, valóban Grand Cru terület ez a dűlő, de én magam részéről még adnék nekik legalább egy évtizednyi időt és aztán elmondom, hogy melyik a legjobb.

Melyik a kedvenc St. Andrea borod?

Én minden St. Andrea bort szeretek, nehéz választanom, de ha kell, akkor a Napbort választanám, igaz nem minden évjáratból, de a többségét igen. Aztán a bikavér borok jönnek, Áldás, Hangács, Merengő, persze nem mindig ebben a sorrendben, de nem nagyon lehet bennük csalódni. Fehér borok közül a Boldogságos és az Örökké örök szerelem marad, mindegyikhez soha el nem felejthető emlékek párosulnak. A Nagy-Eged-hegy dűlő borait is szeretem és értékelem, érzékelem a bennük lévő nagy lehetőséget, potenciált, de még szükségem van arra az időre, amely elhozzá a megvilágosodásomat velük kapcsolatban. Tudom, hogy egy bort kellene megnevezni, de én erre képtelen vagyok, mert még nem is szóltam a Kadarkáról, meg a pezsgőkről. Gyuri drága, nem kérjél tőlem lehetetlen dolgokat, nem tudok egy bort választani, mint ahogy Te sem tudsz csak egy bort készíteni.

Mi a legkedvesebb St. Andreához köthető élményed?

St. Andreához köthető legkedvesebb élményem az a szeretett és megbecsülés, ami a pincészet minden dolgozójától árad felém, az hogy, Andrea és Gyuri elfogadott barátjának és kíváncsiak a véleményemre. Ha mégis ki kellene emelnem egy történetet, legyen. Augusztusban Egerszalókon pihentünk és szerettünk volna inni egy pár pohár St. Andrea bort, így felhívtam Gyurit, hogy nincs e valami szombati rendezvény, amihez csatlakozhatnánk. Semmi különös, csak felszenteljük a Szűz Mária szobrot a Nagy-Eged-hegyen, ha van kedvetek szeretettel várunk – jött a válasz. Persze, hogy ráálltunk. A hegy lábától felsétáltunk a szoborhoz, jó meleg volt, kitikkadtunk és fent várt mindenkit egy jéghideg pohár bor, a Boldogságos. Azon a napon volt a házassági évfordulónk, a Szűz Mária szobor lábánál, egy pohár Boldogságossal, mi lehetne ez más, mint egy égi áldás, mi akkor, ott, ezt így éltük meg.

Kovács Pál, Debreceni Borozó

Legutóbbi bejegyzések
0

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

projekt St.Andrea Szőlőbirtok