In Borok

A bortermelés tanulási folyamatának soron következő állomásaként érkeztem el ahhoz, hogy elkészítsem első vörös házasított boromat. 

St.Andrea SzőlőbirtokIfjabb Lőrincz György munkásságát eddig fehér borokról ismerhettük. Hat éve már, hogy hazatért a St.Andrea Borászatba és elkezdte bontogatni szárnyait a borkészítés terén is. Mivel tapasztalatait javarészt a fehér szőlővel szerezte, Új-Zélandon, Ausztriában, majd Tokajban, így nem csoda, hogy a fehér borokkal kezdett el először foglalkozni a St.Andrea Szőlőbirtokon is. Hat év soknak tűnhet, hiszen ennyi idő alatt iskolába indítjuk gyermekünket vagy elvégezhetünk egy doktori címet jelentő egyetemi képzést is. Azonban, ha szőlőművelésről és borkészítésről van szó, mindösszesen 6 szüretről beszélhetünk. Mégis, eljött az ideje, hogy idősebb Lőrincz György gyermekének új házi feladatot jelöljön ki.

Az Egri borvidéknek nagyon komplex és izgalmas adottságai vannak. Én pedig megkaptam a lehetőséget, hogy egy olyan bort házasítsak, ami a kezdetektől a legnagyobb ismertséget hozza a vidéknek: egy Egri Bikavért. Egy olyan bort szerettem volna a világra segíteni, amelyben a borvidék összes jellegzetessége megjelenik. Egy olyan bort, ami általánosságban körülírhatja az egri borokat és megmutathatja, hogy mi rejlik a vidékben. A burgundi elegancia, a Rhône-vidéki komplexitás és a piemonti erő szellemében készült el a bor. Édesapám próbálta megkönnyíteni a dolgomat azzal, hogy bármely hordó alapborát választhattam a házasításhoz. Fehér borok esetében ez nem volt mindig így, ott a kijelölt hordókból dolgozhattam. Az, hogy most bármely terület, bármely szőlőfajtáját választhattam még nagyobb kihívást jelentett számomra.

St.Andrea SzőlőbirtokA 2016-os évjáratból született Axios, az Egri Bikavér házasítási szabályainak megfelelően Kékfrankos alapon nyugszik, emellé társul Merlot, Syrah, Cabernet Franc és némi Pinot Noir. A szőlőfajták nagy részben ifj. Lőrincz György két kedvenc dűlőjéről, a Nagy-Eged hegyről és a Hangács dűlőből származnak.

A két kedvenc dűlőm karakterét szerettem volna megmutatni egy borban, amit egyébként egy Amerikában élő, magyar származású vásárlónk felkérésének eleget téve alkottam meg. Megrendelt ugyanis tőlünk egy hordó Egri Bikavért, azzal a feltétellel, hogy én – Ifjabb Lőrincz György – készítsem el. Persze egy hordónál több készült, de még így is limitált palackszámban. Remélem, hogy az unokáimnak is megmutathatom majd, hogy ez volt életem első Egri Bikavére, hiszen az évjárat olyannyira kiemelkedő volt, hogy az érettség, a komplexitás és az ízgazdagság is adott volt. Persze, a nagy érettség mellett a házasításnál figyelni kellett, hogy jó savak, lendületes ízek jöjjenek létre.

A St.Andrea Szőlőbirtok főképp házasításokon keresztül igyekszik megmutatni a borvidék arcát. Ezek a házasítások pedig, mind egyedi nevet kapnak, amelyek mély jelentéssel bírnak és mosolyt csalnak az emberek arcára, vidámságot visznek a szívükbe és magukban foglalják azt az üzenetet, amelyet a borászat képvisel. Az Axios annyit tesz, mint Méltó.

Magában hordozza egyrészt azt a célt, hogy az Istentől kapott életet méltó módon éljük le, másrészt, hogy olyan borokat termeljünk, ami méltó az Egri név viselésére és az Egri Borvidék képviselésére.

Dr. Lőrincz György így fogalmazott legidősebb fia első vörös házasításáról: Különlegesnek érzem. A melegebb évjáratú borokhoz húz, de nem lehet egyikkel sem összehasonlítani. A 2016-os esztendő egy speciális, izgalmas, szép évjárat volt. Jó egyensúlyú, szép bort készített Gyurika, ami az én ízlésemhez is közel áll.”

Legutóbbi bejegyzések
0

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

projekt St.Andrea SzőlőbirtokSt.Andrea Szőlőbirtok