In Borok

A tavalyi évben megszületett egy különleges évjárat egyedülálló, világos arany színű, aszú jellegű tétele. Az aszú technológiával készült bor a Hangács dűlőből, fél éves érlelést kapott egy 300 literes új zempléni tölgyfahordóban. Illatában a kajszi, a birs, a méz, a fehér szirmú virágok és a déli gyümölcsök kavalkádja érződik. Ízében is a kajszi és a déli gyümölcsök dominálnak. Nagyon sűrű, azonban mégis elegánsan édes bor, melyet igazán jó inni. A magas cukortartalom mellett határozott sav biztosítja a frissességet. A korty végén érezhető „riolitos tapadás” pedig tovább gazdagítja az élményt. A bor nagyon összetett és koncentrált, nem csak egri viszonylatban okozhat meglepetést… de mit mondanak mások? Néhány szakértő gondolatát gyűjtöttük össze a borról.

Borsmenta

Az aranyló csoda kajszis, birses, mézes, déligyümölcsös asszociációkat idéz, és aromavilága kiválóan illik egy gondosan megválasztott karácsonyi desszerthez.

Az ihatóbb Magyarországért

A bor illatában és ízében is aszalt, kandírozott trópusi gyümölcsöket idéz, ananászt, papaját, banánt. A 240 g maradékcukrot szépen kiegyenlíti a 8 g sav, azaz beltartalmát tekintve szinte egy hat puttonyos tokaji aszúhoz ér fel.

Flavor

Az illata tömény friss birsalma és birslamasajt, a hárslevelű mély mézességével. Az íze rendkívül gazdag, gyönyörű savérzetű a rengeteg cukor mellett, tehát egyáltalán nem gejl, hanem igenis kortyolható és nagyon is élvezhető desszertbor az extrém magas cukortartalom ellenére. Bármelyik újhullámos tokaji aszú mellett megállná a helyét, sőt: fejből tudnánk több olyat sorolni, amiket le is iskoláz.

WineArtCulture

Komoly beltartalom, aranyszín, illatában tömény birsalmasajt és birskompót, déli gyümölcsök, kandírozott ananász, sevillai narancs lekvár, kóstolva inkább a birs és a déli gyümölcsök friss és kandírozott formában dominálnak.

Kóstolom

A bort a Riedel speciális lóval ékesített dekantálójában szervírozták számunkra és ha eddig igyekeztem is objektívnek maradni, hát most nem leszek az. Írhatnék most aromákról, kortyokról, ízlelőbimbókra gyakorolt hatásokról, ezek helyett álljon csak itt annyi, hogy számomra ez a bor tökéletes, amelynek utóíze olyan hosszú, hogy hazáig elkísér és átölel egész éjszakán át, reggel pedig félve iszom meg a szokásos napindító feketémet, nehogy az érzés elillanjon.

A bort 2017 év végén mutattuk be először, azóta pedig a limitált (692) palackszáma pincészetünknél és a webshopunkban is megvásárolható.

Legutóbbi bejegyzések
0

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

projekt St.Andrea Ajándék 2016Karácsonyi asztal - Rozék