In Borok

A Chardonnay és a Sauvignon Blanc a legnagyobb és talán legnépszerűbb francia fehér szőlők, így megérdemlik, hogy néhány kulisszatitkot is eláruljunk róluk, mielőtt az Egri Borvidéken mutatjuk be őket.

A Burgundiai Chardonnay a pinot noir és egy kevésbé ismert fehér szőlő, a gouais blanc keresztezéséből született. Az elegáns bort adó szőlőfajta könnyen alkalmazkodik az éghajlati változásokhoz, így hűvös és meleg viszonyok között is boldogul. A Chardonnay általában friss és könnyed, ezért nagy kedvence a világnak és a borásznak is.

Az aromatikus Sauvignon Blanc a Loire-völgyéből származik, ma már viszont lehet, hogy több borszakértőnek Új-Zéland is eszébe jutna, ha erről a fajtáról van szó. A jellegzetes és jól felismerhető bort adó szőlő komoly odafigyelést igényel gyors növekedése miatt, ám meghálálja azt élénk aromavilágával és karakteres stílusával.

Az Egri Borvidéket – természeti adottságai miatt – a szakértők a világ nagy borvidékei közül leginkább Burgundiához hasonlítják. Nem csoda így ha azt mondjuk, a Chardonnay népszerű szőlőfajta ezen a környéken. A St.Andrea az egerszalóki Paptag, Kovászó, Ferenc-hegy és az egri Nagy-Eged-Hegy dűlőiben termeszti a fajtát.

A St.Andrea Szőlőbirtok Chardonnay-i már 2001-2003 között díjakat nyertek a Challenge International du Vin és Chardonnay du Monde Chaintré versenyeken. A szőlő nem csak fajtaborként, de olyan házasítások alapjaként is megállja a helyét, mint a Napbor, az Egyetlen vagy a Mária Cuvée. A gyümölcsös és ásványos 2017-es évjáratot mégis fajtaborként szeretnénk bemutatni.

Chardonnay 2017Illatában érett alma, barack, egres vezet, kis vajassággal, nedves kővel. Ízében az érett gyümölcsök mellett ásványok, vajas-vaníliás jegyek is megjelennek. A hosszú kortyról az olajos testet is frissen tartó élénk savak gondoskodnak. Az érett gyümölcs, az izgalmas termőhely és a hordó példás egyensúlya.

A Sauvignon Blanc-cal szintén találkozhatunk az Egri Borvidék dűlőiben, igaz kisebb területen mint a Chardonnay-val. A St.Andrea Szőlőbirtok az egerszóláti Boldogságos, a demjéni Hangács és az egri Nagy-Eged dűlőkben foglalkozik a fajtával. A szőlő érezhető a Boldogságos Egri Csillagban vagy az Egyetlen Grand Superior Cuvée-ben, ugyanakkor ott van a Napbor, Panagia és Örökké borokban is.

A 2017-es évjárat fajtabora érett egressel, grapefruittal és zöldfűszerekkel nyit a pohárban. Kóstolva az egries ásványok jelennek meg igen határozottan. Szerkezete példásan arányos, ízei érettek, finomak. Rendkívül  elegáns, a termőhelyet híven tükröző fehérbor.

Izgalmas kóstolást kívánunk az elegáns egri fehérborokhoz!

Legutóbbi bejegyzések
0

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

projekt St.Andrea Wine & Gourmet BarSt.Andrea Szőlőbirtok