In Portré

Valahol minden bortermelő vágyik egy olyan dűlőre, amiben azt érzi, hogy elképesztő lehetőségeket rejt…
Azok a bortermelők, akik értéket szeretnének teremteni, a vidékben rejlő egyediséget keresik és ezt hivatottak megmutatni boraikban…
A Nagy-Eged hegy szerintünk egy olyan hely… ami lélegzetelállító.

Valahogy így kezdődött az a beszélgetés ifjabb és idősebb Lőrincz György között, amely a Nagy-Eged hegy különlegességét szándékozott szavakba önteni.

Azok az adottságok és borkarakterek, amiket az elmúlt évek fiatal ültetvényeiről megtapasztaltunk, előrevetítik számunkra azt a gondolatot, hogy ha megtanulunk itt szőlőt termeszteni és bort készíteni, akkor ez lehet az a hely, ahol a legnagyobb presztízsű egri borok születhetnek, melyek a világ bármely elismert bora mellett megállják a helyüket.

Magyarország tengerszint felett legmagasabban fekvő szőlőterülete a Nagy-Eged hegy. Különleges kőzetű, nem riolittufa, hanem szürke, triászkori mészkő. Erre a triász mészkőre a tengerből egy mészmárga alapú, sárgásfehér üledék, a nummulitesz mész rakódott le. Ez az anyag ma a Nagy-Eged-hegy legjellemzőbb altalaja, melynek fedő talaja sekély rendzina talaj.

Folyamatosan meglepő dolgokat tapasztalunk erről a helyről. A borok karaktere, aromatikája, struktúrája olyannyira különleges, hogy sehol máshol nem találkozunk ilyennel.

A dűlő egészen speciális mikroklímával rendelkezik. A szinte merőlegesen beeső napsugarakat sok helyen a sziklás mészkő talaj visszaveri, így több fokkal melegebb hőmérsékletet hoz létre a talaj felszíne felett. Itt a tavasz egészen korán érkezik. A meredek, déli lejtők és a viszonylag sekély talajok miatt a csapadék viszonylag hamar lefut, így a hegyoldal száraznak mondható.

Olyan sok íz és vibrálás van az innen érkező borokban, amit csak a meszes talaj adhat. Krétás tapadás, ásványosság, gyümölcsök. Minden egyes Nagy-Eged hegyi bornak harapni lehet az illatát…

A St.Andrea Szőlőbirtok a Nagy-Eged hegy 6,5 hektáros területén termeszt kékfrankos, kadarka, csóka, pinot noir, syrah, merlot, chardonnay és furmint szőlőfajtát. A borászat legméltóbb Grand Superior borai származnak innen, mint a Mária, Nagykadarka vagy Nagy-Eged hegy Egri Bikavér.

Mindegyik fajtán átérződik a dűlő karaktere, felismerhetőek az ízek, az illatok, még a színek is. Az innen érkező Kadarka fekete…

A Nagy-Eged hegy mindig is az Egri borvidék legértékesebb dűlőjeként volt számon tartva. A legek termőhelye és az igazi egri karakter szülőföldje. A borvidék minden dűlője sajátságos, ugyanakkor a Nagy-Eged hegy az, ami igazán különleges, nem beszélve arról, hogy mind a mai napig zarándokhely is.

Fotó: Gastro Turismo

Legutóbbi bejegyzések
0

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

projekt Dr. Lőrincz GyörgySt.Andrea Szőlőbirtok