In Borok

AjándékSokáig arra a kérdésre válaszokat keresve, hogy mi az, ami a külföldieknek eszébe jut Magyarországról ott szerepelt a Tokaji Aszú és az Egri Bikavér.

St.Andrea Ajándék 2016A St.Andrea pincéiben is a vörös és fehér házasításokra, azaz a Bikavérre és annak párjára, az Egri Csillagra helyezzük a hangsúlyt. Mindezt igyekszünk úgy tenni, hogy a borok a termőhelyeik egyediségét tükrözzék. Tizennyolc fajtával dolgozunk, amelyek között a fókusz kezd egyre inkább a borvidék hagyományos fajtáira helyeződni, amelyeket már az elődeink is itt termeltek. Ilyen az Olaszrizling, a Hárslevelű, a Furmint, a Kadarka és Kékfrankos. Ezek a fajták jelentik a nagy házasítások alapjait is, a közöttük lévő különbséget pedig a dűlők egyedi karakterei adják. Régen egy pincészet a legjobb borát nevezte el Bikavérnek, s a legtöbben, köztük mi is azóta is erre törekszünk. A nehézség, hogy a saját fajtáinkkal kevésbé van tapasztalatunk, mint a világfajtákkal, márpedig az Egri Bikavérnek a Kékfrankos kell, hogy a gerincét képezze.

A folyamatos tanulás a kulcsa annak, hogy a helyi fajtákra épülő házasítások nagy borokká nőjék ki magukat és hírét vigyék az Egri Borvidéknek. Meglepetések ugyanakkor érhetnek minket, úgy ahogy történt ez az Ajándék esetében is.

Lőrincz György birtokán először 2012-ben a Hangács dűlőben kezdett el aszúsodni a hárslevelű, amikor is megszületett az első, mikrotételű Ajándék. ifj. Lőricz György a következő évjáratokban is szerette volna elkészíteni a bort, de Eger nem tud minden évben olyan aszúsodást produkálni, mint Tokaj-Hegyalja. 2013-ban csak töppedtek a szemek, de nem aszúsodtak, 2014-ben pedig ugyan aszúsodtak, de az erjedés nem akart megállni, ezért 88 gramm maradék cukrot eredményezett. Három évvel később, 2015-ben viszont, egy november 19-ei napon tökéletesen beaszúsodott hárslevelűt sikerült szüretelni a Hangács dűlőben. Ifj. Lőrincz György alázattal kérte ki véleményét néhány olyan ikonikus Tokaji borász barátnak, mint ifj. Szepsy István, Áts Károly, Balassa István és Szilágyi László, akik úgy nyilatkoztak, hogy még náluk is különleges évjáratnak számít az, ha ennyi és ilyen minőségű aszúszem terem. A türelem és a kitartás mércéje volt 300 liter kinyerése, hiszen Gyuri saját kezűleg, 10 órán át préselte az arany szemeket egy kis kosaras víznyomásos préssel.

Eger első 6 puttonyos aszú kategóriájú édes borával Ifj. Lőrincz György régi álma valósult meg. A névválasztás pedig nem véletlen, hiszen valóban úgy érzi, hogy a 2015-ös évjárat ajándék az életében, amit a Jóistennek köszönhet.

Legutóbbi bejegyzések
0

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

projekt Igazán 2014Ajándék 2015